Самолетите за товарни и ВИП превози на немското миснистерство на отбраната

Емил Дюлгеров - harrier

Черни салони, червени килими, церемониални здрависвания, топовни салюти и войници следящи за реда - това са впечатленията, които обикновеният човек добива следейки прощалните сцени от държавни визити. На стълбата водеща директно към самолета канцлерът се обръща за последен път при поредното посещение, помахва на камерите и след това изчезва в белият Еърбъс А310.

Летящият кабинет на канцлера се явява удобна кръстоска между хотел и мобилен дом-всеки, който очаква ориенталски лукс, спасителни капсули или установка за изстрелване на ракети като във филма "Air force one" ще остане разочарован.
"Нито един от федералните канцлери досега не е имал страх от летене" разказва Ханс Айхенберг, командир на авиоотряда на Германското министерство на отбраната. Той има зад гърба си 17 000 часа във въздуха. Той е бил в пилотската кабина по време на много пътувания на федерални канцлери, министри и президенти от 1974 година насам. Летял е до точки из целия свят. "Йошка Фишер и преди него Хелмут Кол са пасажери, които много обичат да летят", разказва още командир Айхенберг. "По време на дълги полети Йошка Фишер често идва в кабината за да си говори с нас."

ОБОРУДВАНЕ
Но нека разгледаме по-подробно какво се намира във вътрешната част на самолета. В предната част, непосредствено зад първата врата на самолета се намират помещенията, в които пътува канцлера и неговите най-приближени хора. Следва зала за конференции, която лесно и бързо може да бъде превърната в зала за отдих по време на пътуването, като за целта там са инсталирани системи за гледане на видео и слушане на музика. В самолета канцлера има постоянна връзка с Берлин, посредством сателитен телефон и радио връзка. Така дори далеч от родината той може да следи от близо какво става в държавата и да се намесва ако е нужно.
Тъй като често височайшият гост е придружаван от представители на индустрията, журналисти и хора, грижещи се за неговата сигурност, задната част на А-310 е оборудвана с нормални кресла, като в обикновен авиолайнер. Въпреки това, тази част също се дели на икономична и бизнес-класа.

ИСТОРИЯТА
Историята на А310 в авиокрилото на немското министерство на отбраната за товарни и ВИП-превози започва през 1989г, когато немската авиокомпания Interflug получава нови А310. Когато малко по-късно компанията е разформирана, самолетите биват поети от федералното правителство. По-късно машините минават през завода на Lufthansa-Hamburg, където биват адаптирани за ВИП-превози.
ВИП пилотите имат своите дълги традиции. Това подразделение е създадено през 1957г от тогавашния министър на отбраната на Германия - Франц-Йозеф Щраус. Още при първия полет ВИП-отряда търпи и първата си авария - пожар на борда на De Havilland Heron принуждава пилотите да приземят аварийно машината. И докато Конрад Аденхауер използва Douglas C-47 по време на своите пътувания, то неговият наследник от 1968г поставя началото на експлоатацията на Boeing 707-307C. Този модел е превозвал четирима немски канцлери преди да бъде снет от експлоатация през 1999г.
Именно на борда на Boeing 707 федералният канцлер Хелмут Кол гръмва бутилка шампанско по време на обратния полет, след негова визита в Москва за да отпразнува обединението на Източна и Западна Германия. Интересен факт е че човекът летял най-много като пътник на Авиоотряда не е един от досегашните канцлери на Германия, а бившият външен министър Ханс-Дитрих Геншер.
На 4 Ноември 1999г Boeing 707 е окончателно снет от експлоатация от авиоотряда за ВИП превози на Немското министерство на отбраната. Но тъй като повечето от самолетите са с неизчерпан ресурс по часове, те са продадени на авиокомпании. Две от машините са все още в експлоатация в НАТО като Е-3А в авиокрилата за ранно предупреждение. Един самолет е закупен от Northrop Grumman, а други четири летят за базираната в Близкия Изток авиокомпания Gulf Falcon Airways за превоз на карго. Най-съществената разлика, която пилотите намират между Boeing 707 и Airbus A310 е в комфорта.

ДНЕС
Едва 20% от всичките полети на авиоотряда са за ВИП превози. В повечето случаи за такъв тип транспорт се използва въздушната флотилия на правителството. Пет Airubs-a транспортират медикаменти до Косово или летци-изтребители до Холоман. Самолетите, превозващи войскови части са специални варианти на А310. Многоцелевите самолети за транспорт (MRT - multi-role transport) са комбинация от карго-самолет, пътнически самолет, самолет-линейка и летящ танкер. В самолета, когато се превозват войскови части, рангът няма значение. Всички пътуват в една класа и отношението на персонала към всички е еднакво.