Здравей!
Ето малко отговори от мен:
1) За да станеш пилот на каквото и да било първо се почва от Private pilot licence (PPL), което представлява бревет за пилот на частен самолет. Ако искаш нещо повече трябва да вземеш Comercial Pilot Licence (CPL) ама незнам това дали може да стане в България. Иначе PPL можеш да вземеш в Ер Спорт например (в някой от разделите на форума имаше нещо за тях).
Другия вариант е да влезеш в Техическия Университет. После има ранзи държавни поръчки и тн. Ама за да осъществиш този вариант ти трябват или връзки или да си много, ама много добър!
2) За цената виж на сайта на Ер Спорт
www.airsport.bg аз лично съм чувал много и все противоречиви цени за PPL-a например.
3) Изисквания незнам какви има. Със сигурност медицински ама от там нататък незнам.
4) За работа в BG-авиокомпаниите освен много връзки незнам какво още ти трябва. Те в момента използват май все стари кадри на Балкан. Като мине малко време сигурно ще се обърне внимание на това. Иначе ако си намериш връзки изкарай някой друг бревет в чужбина и ела тук, приравняване не ти трябва, защото лицензите са едни и същи. Но пак повтарям: Трябват ти връзки!
5) Тази тема я дискутирахме неодавна и май се оказа че висше авиационно образовение не ти трябва за да станеш пилот.
6) Капитан в Ер ВИА взима по 7 000USD месечно(незнам дали има значение кой сезон е, все пак те не летят целогодишно).
7) Не ти трябва да го приравняваш а само да минеш курс за съответния самолет, освен ако не си се готвил точно на него.
8 ) Да. Цивилната по-скоро, военната, като мине малко време.
Темата на мен ми е интересна, защото и аз искам да изкарам PPL някой ден. Предполагам че и на другите ще им е интересно