ДП "РВД" - подбор за "Ръководител Полети" - предишни подбори

Форум за всички аспекти на обслужването и управление на въздушното движение.

Re: ДП "РВД" - подбор за "Ръководител Полети"

Мнениеот ATC man » 23 Мар 2010 16:16

Малко ми звучи като хотел както разправя г-н ATC
Сауна,Фитнес (скромен ;-) ) поне две звезди станаха :lol:
Изображение
Аватар
ATC man
най-спотър

Мнениеот shoni_ » 23 Мар 2010 17:12

още 1 въпрос :D
Може ли някой да поясни следните позиции:
o Работно място “Кула”;
o Работно място “Подход”;
o Работно място “Контрол”.
- кой за какво отговаря, нещо като определение, ако може.
Имам бегла представа, а е възможно да има въпрос в тази връзка на събеседването и не искам да си помислят, че случайно минавам покрай сградата и съм се заблудила и влезнала :-D

А, още нещо - 1 РП отговаря и следи определен брой ВС или всички в небето над БГ по това време.
Предполагам, че тези неща се учат после, но щом сме почнали с въпросите :roll:
Аватар
shoni_
спотър

Мнениеот ATC man » 23 Мар 2010 17:36

Кула:
РП на Кулата дава разрешение за излитане на ВС /въздухоплавателно средство/ на изпълнителен старт след съгласуване с РП на подхода, като съобщава на екипажа
-схемата за излитане и първоначалния ешалон
-височина на долна граница на облаците /ДГО/ ако тя е 2000м или по-малко и видимостта на писта за излитане и кацане /ПИК/ ако тя е 2000м и по-малка
-опасните метеорологични явления по курса на излитане
-състояние на ПИК
Изображение
Аватар
ATC man
най-спотър

Мнениеот C.O. » 23 Мар 2010 21:43

@shoni
Виж другото филмче на сайта им, ако все още не си, там казват някои неща в тази връзка.
Здравей
C.O.
спотър

Мнениеот ATC » 24 Мар 2010 02:39

Накратко казано:
всяка позиция си има район на отговорност определен от хоризонтални и вертикални граници
Кула - управлява ВС(въдухоплавателните средства смятай самолети,веролети,дирижабли и т.н. -може би най често срещаното съкращение) по перона,пътеките за рулиране(ПР),Пистата за Излитане и Кацане(ПИК/RWY),дава излитане и кацане, управлява движението на другите машини по тези площи,също така и ръководи полетите в района около летището (~10-15 мили) до определена височина и основното е че го прави всичко това визуално ,разбира се и с помоща на технически средства(доста)
Подход - ръководи полетите след излитане,подрежда ги за кацане - като използва радиолокатор,има зона на отговорност около летището (около 30-40мили) също до определена височина -в София до 245 000 фута
Контрол - ръководи полетите на големи височини,и извън обемите на Подхода от определена височина до където стигнат :) ,и е разделен на сектори с външни граници държавната граница,при увеличаване на трафика се отварят нови сектори и т.н има си определена пропускателна способност на сектора(т.нар. секторни капацитети)
Почти винаги работят по двама РП на всяка позиция/сектор - Executive и Planner
Няма как да ти го обясня с две думи,хората на събеседването са професионалисти и си мисля че това че не знаеш не трябва да има никакво значение,въпроса е като свърши обучението да си го научила.Всичко описано по горе е само за да добиеш някаква бегла представа напълно разговорно написано,точните определения са доста по-сложни и дълги.
Успех
Аватар
ATC
супер спотър

Мнениеот shoni_ » 24 Мар 2010 11:38

Благодаря за отговорите :)
Аватар
shoni_
спотър

Мнениеот aviofen » 25 Мар 2010 14:09

Вече мина доста време от оповестяването на резултатите от ФЕАСТ 2 и наближава времето за интервютата. Въпросът ми е : някой има ли представа колко човека ще бъдем на интервютата (колко са скъсани на КАМО)?
Аватар
aviofen
най-спотър

Мнениеот WillFlyForFood » 30 Мар 2010 00:22

Здравейте,

Интересува ме дали всички кандидатстващи, които не са получили обаждане за интервю, са получили уведомителни писма с резултатите си.

Вторият ми въпрос е към работещите в системата на РВД. Има ли списък с резерви при тазгодишното кандидатстване? Възможно ли е ако не си получил нито обаждане, нито писмо да си резерва и да ти се обадят на по-късен етап?

Мерси предварително за информацията.
WillFlyForFood
кандидат спотър

Мнениеот fedeikin » 31 Мар 2010 11:58

Аз също все още не съм получил известие за резултата ми от втората част на FEAST-a!
fedeikin
кандидат спотър

Мнениеот C.O. » 31 Мар 2010 12:38

Аз пък отпаднах на втората част на психо-прегледа. WOMBAT не успях да го разбера и ме писаха негоден. Знам, че до вчера имаше още 2ма отпаднали, т.е. от 36 оставаха 33 кандидати, но все още имаше доста да минават.
Успех на интервюто.
Здравей
C.O.
спотър

Мнениеот BHAir2 » 31 Мар 2010 12:51

Писмата ще ги получите, но не веднага.....става малко бавно (не очаквайте да си видите резултатите от тестовете...няма да ви ги покажат...не знам защо) :roll: :lol:
За резервите, ще има но мисля, че от хората които минат интервюто и са повече от необходимите за първия курс (16 човека).
Аватар
BHAir2
най-спотър

Мнениеот WillFlyForFood » 31 Мар 2010 13:15

Писмата на всички неиздържали FEAST 1 и 2 са вече изпратени и получени още миналата седмица. Но до мен не е изпратено писмо, нито съм получил обаждане, затова се чудя дали е възможно на този етап (преди КАМО и интервю) да има списък с резерви?

Доколкото знам на минали конкурси не са изготвяли резервен списък преди всички да са минали КАМО и интервю.

Лично в моя случай, обадих се в човешки ресурси от където разбрах, че не съм в списъка със скъсаните, затова не съм получил писмо. Затова не мога да си обясня след като не съм скъсан защо не са ми се обадили???

Моля, ако някой знае нещо по въпроса да пише.
WillFlyForFood
кандидат спотър

Мнениеот BHAir2 » 31 Мар 2010 13:29

Е добре, не ти ли казаха от личен състав, щом като не си скъсан, до кога да си занесеш медицинското? Имаш ли сертификат за езика? Ако имаш и имаш и медицинско , не разбирам какъв е проблема да отидеш на интервю. Не спирай да им досаждаш и да ги питаш.

Резервите би трябвало да са от хора които са минали КАМО (и евентуално и минали интервюто).
Аватар
BHAir2
най-спотър

Мнениеот forum_user » 31 Мар 2010 14:17

До C.O.
И мен ме резнаха на Wombat, но преди това, дамата се увери,че си имам работа, добре съм финансово ит.н. + това бях един от последните, очевдино са минали достатъчно хора вече, така че могат да режат.Бяхме двама на Wombat-а и след теста си говорихме и се оказа, че горе-долу еднакво сме се справили. Хубаво, че поне това момче мина, аз явно нещо не съм схванал на 100% от Wombat-а, въпрки че смятам, че се справих ОК, но уви :), не е тук мометна да коментирам Wombat-а, като тест.
Здраве да е, късмет на всички които продължават напред.
Вярно ли е, че Feast важи две години, т.е. ако има подбор в следващите две години, мога да се включа от КАМО комисията директно ?
Поздрави
forum_user
спотър

Мнениеот C.O. » 31 Мар 2010 15:03

Ех, ако й бях казал, че от 1 година не мога да си намеря работа, може би щеше да се смили над мен. :)
Здравей
C.O.
спотър

ПредишнаСледваща

Назад към Ръководство Въздушно Движение