Спотърстване - кога и къде?

Re: Спотърстване - кога и къде?

Мнениеот Пароль » 30 Сеп 2010 13:53

Пароль
супер спотър

Мнениеот HORNISE » 30 Сеп 2010 14:04

Това с камерите е трудно за реализация, а и не виждам много смисъл в него. Летището си има постове и когато преценят пращат патрулка да проверява снимащите.

Като цяло управата на летището е с добро отношение и не бива да се стига до излишно напрежение в отношенията спотъри - летищни власти.
I take pictures, Photographic pictures...

Аватар
HORNISE
член на екипажа

Мнениеот Пароль » 30 Сеп 2010 14:22

Току-що се сетих: летището, като обект с национално значение се охранява и от униформени служители на МВР (жандармерия), които са задължени да правят обход през определен промеждутък от време. Те спокойно могат да проверяват документите за самоличност на гражданите, намиращи се в района и да записват личните им данни
(само дето гражданите от едно от малцинствата , които са ОПАСНОСТ за летището, заради кражбите на метал, не носят документи за самоличност)!
Пароль
супер спотър

Мнениеот tsonpen » 30 Сеп 2010 15:07

Аватар
tsonpen
супер спотър

Мнениеот Stoyan » 30 Сеп 2010 16:05

А и вече не е Жандармерията, коятои пази летището.
Аватар
Stoyan
супер спотър

Мнениеот KRAKOMOBILA » 30 Сеп 2010 16:24

Не съм се обърнал към адвокат - защото очаквах да получа отговор тук - и го получих. И както казах - точно заради това, че в момента има добро отношение между летищни власти - спотъри - не съм се заяждал - а послушах човека и се преместихме.
Точно и поради тази причина повдигнах дискусията тук за да знам как да процедирам за напред и извода ми е: Ще продължа да ходя да снимам по всички места - ако се появи отново някой, на когото не му харесва - отново няма да възразя и ще се преместя (стига да не изтървам самолета заради който съм там), и когато му дойде времето и се появи списък и за хора нечленуващи в организации - ще се впиша там. По никакъв начин нямам желание да създавам неприятности както на летищните власти - така и на останалите спотъри и себе си. :)
The Fulcrum Occupation!
Граждани! Летете със самолетите на Аерофлот! Побързайте - останаха съвсем малко!
Аватар
KRAKOMOBILA
супер спотър

Мнениеот Пароль » 30 Сеп 2010 17:43

Тогава и аз да попитам: Отивам в София (от Пловдив съм) по някакви дела и имам свободно време. Искам да снимам самолети (да спотърствам). Ако ме няма в списъка, който се споменава, няма ли да мога да снимам?
Пароль
супер спотър

Мнениеот HORNISE » 30 Сеп 2010 19:08

Няма значение от къде си и на кое летище ще снимаш. Становището на ГВА касае всички международни летища в България. Обяснил съм по-рано днес сегашното положение - договорката и разрешението за снимане е за членовете на Българско Авиационно Сдружение. Това обаче е споразумение от 2007 г, когато почти всички активни спотъри бяха членове на Сдружението. Сега реалностите са други, хората са много повече (факт, който много ме радва). Както показва практиката не е проблем да се снима където и да било без да си член на БАС, просто някои по-педантични служители на службите за сигурност се позовават на гореспоменатото споразумение и молят хората да се преместят или да си тръгнат.

Май за трети път пиша едно и също и смятам да спра, че се повтарям вече.

Аватар
HORNISE
член на екипажа

Мнениеот Пароль » 30 Сеп 2010 20:19

И аз ще се повторя-консултация с адвокат, най-вероятен резултат- насърчение за завеждане на дело, след няколко години (от 2 до 6) ще има съдебно решение, което ще задължи летищната охрана да си гледа съвестно и в рамките на правата си задълженията (или летищните власти да осигурят място за снимане, ако извадят наистина стойностни аргументи), а който и да е гражданин (включително и спотър), ще може да стои до оградата на летището!
Принципно решение!
Никакви списъци, никакви споразумения и ограничения!
Пароль
супер спотър

Мнениеот KRAKOMOBILA » 30 Сеп 2010 22:10

Аз мисля, че в момента нещата седят повече от добре - и са доста ясни и няма проблеми. Тоест - снимаш си на воля, а ако те помолят - се местиш. Няма нужда от съдебни решения, адвокати и други безмислени разправии - и ще ти кажа защо.
Първо - дори и да се издаде съдебно решение - не всички ще са запознати с него и не всички ще го спазват - факт е, че по този начин дори в правото си ще имаш доста разправии с летищните власти пък най-вероятно и с МВР.
Второ - когато се намеси съда - нещата ще се променят и вече от летището ще гледат по друг начин на всички спотъри (в повечето случай - негативен) - защо трябва да се стига до там - при положение, че летището не ни забранява да снимаме - просто желае да знае кои снимат, за да могат да си контролират по-лесно периметъра.
Трето - не е нужно да има такива разправии при положение, че нещата се случват (снимането) в повечето случай (при мен около 90%) без никакви проблеми. Ако бъдеш достатъчно учтив - ще бъдеш разбран и ще заснемеш това заради което си отишъл. :)
The Fulcrum Occupation!
Граждани! Летете със самолетите на Аерофлот! Побързайте - останаха съвсем малко!
Аватар
KRAKOMOBILA
супер спотър

Мнениеот takeoff » 30 Сеп 2010 23:45

Не зная нищо за БАС, но вместо да се споразумява за разни списъци, обаждания по тел. и други подобни смешни неща, да се беше споразумяло летището, да изгради асфалтова алея край пистата, а не да се налага спотърите да се чудят как да стигнат до там . Между другото това съм го виждал на летище Линате, там не само, че почти всичко е оградено с алея, дори има пейки и майки с детски колички съм виждал да се разхождат и всеки може да снима на воля . Какви проверки, какви документи , каква сигурност ???????? както винаги при нас нещата понякога са абсурдни, но както и да е ........ хайде като ни помолят ще се преместим....... нека са разбираме с ........... и аз незнам с кого :D :D :D :D :D . Все пак поздравявам всички които правят снимки на летище София, продължавайте за да ни радвате :D :rock:
Аватар
takeoff
най-спотър

Мнениеот HORNISE » 01 Окт 2010 00:25

Доста лесно е да се говори по този начин. Не познавам нито Пароль нито takeoff, но от това което пишат ми се струва, че не са ходили нито веднъж на спот. Явно нямат и най-малка представа каква е била ситуацията с практикуването на това хоби преди 5-6 години. Аз самият ходя активно в София от 2004 г и много дълго време (години) се е налагало да се крия в храсталаци и шубраци без да смея да си подам носът, тъй като ни гонеха без да питат кои сме и от къде сме.

Както повечето хора тук знаят февруари 2004 г четирима души бяхме задържани до ВИП-а, защото "снимахме с бинокли". В последствие беше спечелено съдебно дело за незаконно задържане, тъй като полицията нямаше законово основание да ни арестува. Този факт не промени много нещата и дори носенето на съдебното решение в нас не помагаше по оградите в случаите, когато някой реши да ни изгони. През 2005 г основахме Сдружението с основна идея да легализираме спотинга и да покажем на властите, че ни има и няма да се откажем. През 2007 г проведохме множество срещи с началниците на служба сигурност на летище София, при които получавахме откази да ни оставят да снимаме спокойно. В крайна сметка пуснахме писмо до ГВА, от където получихме отговор, че снимането не е незаконно и трябва да се разберем с летището от къде да снимаме. Обсъждане на местата за снимане нямаше, а ни казаха, че можем да снимаме от лампите на 27, като преди това е нужно да се обаждаме на техните телефони, за да не се разкарва патрулка да ни проверява всеки път. С течение на времето нещата станаха по-лесни и почти не съм чувал да се правят проблеми на снимащите, като изключим затегнатия режим при полети на Ел Ал, както и различните правителствени делегации. Като в случая става дума за молба да се напусне периметъра, а не за разправии, каквито на по-ранен етап сме имали почти ежедневно.

В общи линии това е положението и изказвания подканващи да се водят дела ми се виждат абсолютно излишни. Дело срещу кого и за какво? Ще се опитам да не забелязвам и определения от типа "Не зная нищо за БАС, но вместо да се споразумява за разни списъци, обаждания по тел. и други подобни смешни неща...", което намирам за доста неуместно от страна на човек, който явно няма и най-малка представа за реалната ситуация. Идеята за асфалтова алея е лесно да се сетите, че е почти невъзможна за реализация поради липсата на средства. Достъпа до различните точки на летището в София не е толкова проблемен, който има желание стига до където му е нужно, снимките го показват.

С уважение,

Антон Балъкчиев

Аватар
HORNISE
член на екипажа

Мнениеот tu-134 » 01 Окт 2010 09:24

Какви дела, какви алеи, какъв съд бе хора :lol: . Нужно ли е да разваляте изграденото доверие с такива неща? Въпрос към Пароль и takeoff, колко хора тук активно ходят на спот според вас? Аз се обзалагам че броя не е повече от 20 като изключим когато идват някой много специални самолети. Кой ще ти строи алеи и пейки около летището за толкова малко хора? Достатъчно е да се погледне кой редовно пуска снимки в сайта. В форума има много повече хора разбира се но все пак малцина ходят до летището. И трябва да се радваме че летищните власти все пак обръщат внимание на тази малка група хора и знаят какви сме, какво правим и защо го правим. Помисли по следния начин...имаш си споразумение с някой и след като ти изпълняваш твойта част от това споразумение изведнъж някой трети идва и те води на съд за това че го правиш. Как ще се чувстваш към този човек след това?

А на колко летища в света си мечтаят да има такова "смешно" сдружение! И точно така беше тук в Чикаго до преди един месец когато при нас започна програма аналогична на БАС. Преди това на спотърите тук като им казвах че в София има сдружение и как работи направо бяха впечатлени от идеята и мечтаеха в Чикаго да има подобно нещо. Идеята не е нова. Съществуват доста такива подобни "сдружения" по различни летища из света. И всичките работят по същия начин. Идва охрана проверява те и ако излезеш чист(в списък) по принцип те оставя. Така е и тук и даже са ни дали идентификационни карти и лепенки за колата. Дойде ли полиция, показваш и те оставят...нямаш ли те гонят. Но не забравяйте че в повечето тези места спотърското общество е доста по голямо от колкото в България. Така че ви съветвам да се свържете с БАС и да си изкарате членство вместо да се оплаквате че са ви проверявали. И аз едно време съм се крил по храстите, и мен са ме гонили а тогава нямах и фотоапарат. Ходих само с един бинокъл и това беше. Сега се радвам че мога да отида до летището с 400мм обектив и да нямам проблеми.
Аватар
tu-134
супер спотър

Мнениеот Buch » 01 Окт 2010 11:23

Както се казва, не сери на метеното, особено ако не си измел ти....
Аватар
Buch
най-спотър

Мнениеот harrier » 01 Окт 2010 16:04

Аватар
harrier
член на екипажа

ПредишнаСледваща

Назад към Спотърстване