Пътеводител на българския спотъджия

Илия Максимов - Slice


Що за животно е спотъра?

Години наред, заедно с развитието на авиацията, са се развивали и авиационните фенове. Всеки от тях е поел в различна посока. Едни сглобяват модели, други просто се интересуват живо от всичко, което лети и е направено от човека, а трети.... трети прекарват немалка част от свободното си време по летища и бази в безкръвен лов на летящи обекти - самолети.
Не се знае кога се е зародило това авиационно хоби, но със сигурност се знае, че по света има много ентусиасти, които въоражени предимно с фотоапарати, преследват така любимите си самолети за да ги прибавят към колекцията си от снимки.
Това е хоби, както интересно и вулнуващо, така и опасно, заради рисковете от грабеж (специално в България), арест или чисто и просто злополука в резултат от катеренето по дървета и огради, прекосяването на дълбоки реки и т.н.
По своемо спот-триповете, както наричат спотърите своите "пътешествия" около летищата, са един вид туризъм, но не планински, а равнинен и комбиниран с преходи в пресечени местности.
В тази статия, ще се опитам да ви запозная със правилата, целите, опасностите и средствата на спотинга.

Целта.

Целта е ясна. Както казва видния варненски спотър Стефан Николов - "Да отстреляме летящите". Не не ви карам да правите глупости. Целта е, да прекарвате колкото се може повече време наблюдавайки, а най-добре и снимайки всички видове самолети - летящи, нелетящи, военни, цивилни. Това, което се иска от вас е засилен интерес в тази област, свободно време (поне малко) и търпение. За да можете да наречете себе си спотър, освен изброените неща естествено трябва да се вдигнете и да посетите местното летище. Къде отивате ли? Ами навсякъде където ще можете да видите някой самолет и да го овековечите на снимка. В България ви препоръчвам летище София през цялата година и двете морски летища през летния чартърен сезон (там има какво да се види!). В настоящия материал няма да се спирам върху подходящите места на всичките летища в България, но обещавам в някои от следващите ми публикаций на този сайт да го направя.

Средствата

По принцип спотъра е спотър по душа, а не по възможности и аксесоари. Но въпреки всичко има неща, без които хобито ви може да бъде не само непълноценно, ами и в един момент скучно. Аз самият в самото начало на практиката си посещавах летище София, само с цел наблюдение. Трябва да призная, че намирах в това място много романтика и водех приятелките си там (на това няма да се спирам J). В последствие ме завладя и манията да фотографирам, това което съм видял. Аз самия не разбирам нищо от фотография, но все една на сто снимки се получаваше добра. И така ще започна с нещата които са ви необходими, за да се наречете - напълно оборудван спотър.
Както се казваше в една прекрасна книга на вече покойния Дъглас Адамс - като за начало ви трябва да запомните две думи - БЕЗ ПАНИКА! Общо взето хобито ви може да ви доведе много неприятности и главоболия, но ако се панирате в трудна ситуация, никога няма да можете да я решите трезво.
На второ място естествено е фотоапаратът. Един спотър е пълноценен, само тогава когато успява да покаже на околните какво е видял и къде е бил. Естествено добрата фотографска техника е доста скъпа, а уви наистина добрите снимки от всяка позиция се правят именно с такава. Това, което искам да ви кажа е, че ако искате да правите наистина качествени фотографии трябва да забравите за туристическите фотоапаратчета тип сапунерка. Необходим ви е истински фотоапарат било то "аналогов" или дигитален. Освен това апаратът ви трябва да има приличен обектив. С 50mm обектив се правят прилични снимки само сравнително близо до самолета, а в повечето случаи самолетите не са никак близо. Аз ви препоръчвам, ако можете да се движите с обективи над 150mm. Другото важно нещо свързано с фотографията са самите умения. Трябват ви поне елементарни такива. Няма да ви уча как да снимате, защото можете да си намерите тази информация от много места, а пък и аз не съм най-добрият специалист в тази сфера.
Облеклото на спотъра е също важен момент. Глупаво от ваша страна ще е да се облечете неподходящо (например леко през зимата). Както вече споменах това е вид туризъм и същите правила, които важат при турзъма, важат и тук. През зимата се обличайте стабилно, като избягвате ниски обувки. Не тръгвайте и без шапка и ръкавици - все пак отивате на открито и ветровито място. През лятото в никакъв случай не отивайте с къси панталони - около летищата копривата има вредния навик да е много буйна. Подбирайте цвета на връхните си дрехи. По нататък в статията ше засегна въпроса за летищните власти, на които не сме никак приятни. В този ред на мисли, ако се облечете с електриково розово яке през зимата на фона на белия сняг, ще ви виждат и пилотите на захождащите самолети още преди да заходят.
Интересен аксесоар при някои спотъри е радиостанцията. С нейна помощ те слушат обмена между РВД и пилотите на самолетите и са наясно, кога какво ще стане. По този начи не изпускат нито една възможност за улов. Това, обаче не е каква да е радистанция, ами таква, която е способна да лови така наречения AIR BAND. Трудно се намира, скъпа е, но е нещо незаменимо.
Една от лошите страни на летищата е, че са разположени почти винаги в така наречените гета. Хората обитаващи тези гета често пъти са недружелюбни и биха ви обрали при първа възможност. Точно поради тази причина, носенето на някакво средство за самоотбрана е често пъти наложително. Под тази графа влизат: спрейове, ножове, палки, електрошоци, газови и бойни пистолети - в общи линии всичко, стига то да е законно притежавано. Няма да се спирам по подробно на този проблем. Само ще ви посъветвам, дори и да сте въоражени да не се приближавате до мургавите ни съграждани.
Освен гореописаните неща ви трябват още: нещо за писане, евентуално разписанието на съответното летище свалено от интернет, чанта за да носите всичко това и достатъчно пари за да можете да отидете до там, да си купите поне минерална вода и да се върнете.

Полиция! Защо ни гонят?

Известен проблем на всички опитни спотъри са летищните власти. Без обяснима нам причина тяхна цел е да ни прогонят от лртищната ограда въпреки, че сме от външната й страна. В общи линии имат право, защото местата, на които опитния спотър застава, са и местата, на които опитния терорист би застанал, за да пусне една Стрела на някой самолет. Ние знаем, че нашите намерения не са такива, но полицията не знае. В развитите страни този проблем е решен, като на територията на летищата са организирани разни спотърски глезотийки. На повечето летища има тераса за наблюдение, на някои от тях срещу заплащане се организират разходки по стоянките и т.н. В България единствено във Варна е отворена терасата и спотърите могат да прекарат дните си там необезпокоявани. По дригите летища - най-вече в София, за да можете да практикувате това хоби е необходимо умело да с криете от властите.
Не дейте да се подлъгвате от мисълта "Аз не мога да мина от онази страна на оградата, значи и те не могат да минат от тази!" Това не е така. Оградите имат стратегически разположени врати (закключени естествено), през които всяка патрулка може да излезе и да ви погне набързо. Съветът ми към вас е следния. В началото на "ловът" ви си намерете подходяшо убежище (дърво, снижение в терена и т.н.) и излизайте от него само когато минава самолет. Няма нужда да стърчите през цялото време прави до оградата. Така освен неприятности нищо друго няма да си спечелите.
И винаги бъдете нащрек за униформените!

Военен спотър. Защо пък не?

Няма съмнение, че голяма част от вас изпитват по-силно влечение към военната техника отколкото към гражданските "автобуси". На тези от вас, които са решили да се занимават с военен спотинг имам да кажа едно нещо! Забравете всичко написано до тук! При вас нещата са коренно различни. Вие никога, ама никога не трябва да се мотаете около военни бази, освен ако не сте решили да видите колко точно стрелят там. Военен спотинг можете да практикувате по мероприятия организирани от авиобазите (за разлика от гражданската авиация, военната има разни такива хепънинги). Такива са: открити дни на авиобази, открити дни на учения, демонстрации по празници и естествено авиошоута. Повярвайте ми на подобни събития има много повече да се снима и види отколкото за един месец спотинг всяка неделя в София. В общи линии ви трябва само фотоапарат вода и пари. Никакво оръжие и никакви екстри като радиостанции. Иначе рискувате да ядосате някого.

Десет съвета.

1. БЕЗ ПАНИКА!
2. Винаги отивайте на спотинг с необходимото облекло, достатъчно пари и по възможност мобилен телефон за всеки случай.
3. Винаги уведомявайте някой къде отивате.
4. Не се заяждайте нито със местното население, нито с летищните власти.
5. Ако възнамерявате да се мотаете по терминалите се облечете не много дрипаво, за да не ви помислят злото.
6. Пазете и себе си и техниката си от повреждане.
7. В случай на злополука веднага се обадете за помощ
8. НИКОГА не се опитвайте да навлезете на територията на летището без разрешение от властите. Бодливата тел нарочно е поставена там.
9. Спотвайте умерено. Не ходете на нощен спотинг сам и не водете неподготвени хора със себе си.
10. Забавлявайте се и не забравяйте да публикувате снимките си на Bgspotters.net.


Успех!