Експериментален вртолет за огнева поддръжка SIKORSKY S-67

Недялко Димитров


  Непрекъснато увеличаващото се количество на танковете в страните от НАТО и Варшавския договор поставило под въпрос надеждността на традиционните системи за отбрана. Разчетите на военните специалисти показали, че ако се използва вертолет в качеството на носител на противотанкови управляеми ракети (ПТУР), то е възможно да се очакват загуби в съотношение вертолет-танк 1:15. В САЩ е обявен конкурс за разработка на вертолет за огнева поддръжка по програмата AAFSS, задачите на който включват не само унищожение на танкове, а и унищожаване на опорни пунктове на противника и прикриване на вертолетни десанти.

  Фирмата Sikorsky Aircraft се включва в този конкурс и на 27 август 1970 година изпитва за пръв път новата машина S-67. Вертолета се отличава с изящество на формите, удължения фюзелаж и двата кила (горен и долен). Летците са разположени един зад друг и имат обзор от порядъка на 300о. Новост представлява закрепването на лопатите на носещия винт към втулката. На изпитанията сумарната скорост на края на лопатите съответствала на M = 0,96. За намаляване на профилното съпротивление на лопатите при тези скорости са приложени стреловидни краища. Машината се отличава и с големия размах на крилата (8,33 м), като по този геометричен показател се доближава до самолет. За увеличаване на напречната устойчивост крилото е с положителна V образност - 12-14о. Основните стойки на колесника се прибират в гондоли, поместени в коренната част на крилото. Опашното колело се крепи към долния кил.
  За намаляване на скоростта при атаки на земни цели на всяко полукрило са предвидени три аеродинамични спирачки - две на горната част на крилото и една на долната.
  Въоръжението се състои от 16 х ПТУР ХМ-26, 20 мм или 30 мм оръдие или 7,62 картечница За поразяване на жива сила вместо ПТУР могат да се подкачат блокове за 152 неуправляеми реактивни снаряди.
S-67 има маневрени характеристики, сравними с тези на изтребител от Втората световна война. Нормалното претоварване достига ny = 4. Вертолета изпълнява всички фигури от висшия пилотаж. През 1970 год. Установява рекорд за скорост - 355,5 km/h - който се задържа осем години.
  На втория експериментален образец е поставен опашен винт тип фенестрон за повишаване на безопасността на експлоатацията. Експеримента доказва че при режим на висене, винта тип фенестрон се нуждае от повече енергия отколкото нормалния опашен винт.
  Конкурса изважда напред ред преимущества на вертолетите AH-1 Cobra и AH-64 Apache, в следствие на което не е взето решение за серийно производство на S-67.

Диаметър на носещия винт,м

18,9

Маса, кг

  празен

4955

  максимална

9980

Товароподемност, кг

2715

Двигатели    2 ТРД General Electric T-58-GE-5, 2х1119 кWt

Максимална скорост, км/ч

355,5

Таван, м

  статически

2560

  динамически

5180

Далечина на полета, км

550

Екипаж

2