Начало
    Информация
     Новини
     Статии
    Снимки (photos)
    Справочник
    Форум (forum)

Търсене в сайта...


Aero

LiveATC


eXTReMe Tracker


BGspotters.net

Deprecated: Function mysql_db_query() is deprecated in /home/bgspotte/public_html/newsread.php on line 23

Deprecated: mysql_db_query(): This function is deprecated; use mysql_query() instead in /home/bgspotte/public_html/newsread.php on line 23

Airbus става мажоритарен собственик в програмата C-Series
дата: 17.10.2017, видяна: 1221 пъти

Airbus и Bombardier обявиха, че са постигнали съгласие за продажбата на дял от 50,01% в програмата C-Series. Останалите дялове са разпределени между Bombardier (31%) и правителството на провинция Квебек, Канада (19%). Също така бе съобщено, че с цел увеличаване на производствените капацитети, C-Series ще се произвежда и в завода на Airbus в Мобайл (Алабама, САЩ) където в момента има линия за окончателно сглобяване на самолети от моделното семейство А320. По силата на договора Airbus се задължава и да предостави капацитети в областта на продажбите и маркетинга.

Договорът е бил подписан вчера, 16 октомври и за него бе съобщено през изминалата нощ. Новината идва само дни след като американското правителство обяви намеренията си да обложи вноса на този тип самолети с акциз в размер на 300% в отговор на жалби от страна на Boeing, че договорът за доставка на 75 машини за Delta Airlines е с „абсурдно ниска“ цена. Според запознати е все още рано да се каже дали производството на C-Series в Алабама би решило проблема с високите акцизи, тъй като от една страна те са дължими без значение къде са произведени машините, но от друга – увеличаването на производствентие мощности в Мобайл би довело до откриването на нови работни места.

Преговорите между двата концерна са започнали през август тази година и се очаква сделката да бъдe напълно финализирана до средата на следващата година, след одобрението на съответните регулаторни органи.

През последните години Bombardier се бореше с финансови затруднения породени от забавяния в производството на CS100/CS300 и увеличаващи се разходи за разработка. В последните дни дори се появи информация, че концернът обмисля да продаде програмите за регионални самолети Q400 и CRJ.

Програмата C-Series бе стартирана през 2007г като проект за нов тяснофюзелажен двумоторен самолет със среден обсег. Моделът CS100 има капацитет от 108 до 133 места и обсег от 5.700км. Първият полет бе осъществен на на 16 септември 2003, а първата серийна машина бе предадена на Swiss Global Air Lines през юли миналата година. По-големият CS300 разполага с капацитет от 130 до 160 места и превозва пътници на разстояние до 6.100км. Първата доставена машина бе за airBaltic и започна полети през юли 2016г. По данни на прозиводителя, в условия на линейни полети CS300 достига 21% по-нисък разход на гориво в сравнение с Boeing 737-300 и 25% по-нисък в сравнение с ARJ100.


Deprecated: Function mysql_db_query() is deprecated in /home/bgspotte/public_html/newsread.php on line 59

Deprecated: mysql_db_query(): This function is deprecated; use mysql_query() instead in /home/bgspotte/public_html/newsread.php on line 59

обратно в новините