Пътуването съчета две авиокомпании - TAP Portugal и easyJet.
Първоначалният замисъл беше сутрешния полет да бъде със Swiss, а връщането с easyJet. Тъй като известно време преди това швейцарците отмениха сутрешния си полет от Лисабон за Женева, и същият стана обеден, се наложи малка смяна в плановете. Свързах се със Swiss навръх Нова година - 1-ви януари, и като член на Star Alliance нямаше никакъв проблем да полуа билети за сутрешния полет на TAP Portugal от Лисабон до Женева. Кореспонденцията я водих с бюрото на Swiss в ЮАР, като беше достатъчен един мейл и нещата бяха веднага променени без излишни условности.
Изборът на easyJet, беше продиктуван от факта, че до този момент винаги полетите ми са били с т.нар. традиционни авиокомпании, но този път вместо да избера вечерния полет на ТАР до Лисабон, се спрях на оранжевата АК, като предварително при закупуването на обратния полет с тях, човек може да си избере срещу мака сума едно от местата с повече leg-room, за свой комфорт. Сумата беше наистина символична за пътуване от Швейцария до Португалия.
Първи полет - Лисабон - Женева с ТАР Portugal
- имахме закъснение с час и половина, т.к. когато се качихме на борда на А319 на ТАР, се оказа, че има някакъв проблем с двигателя на самолета, като суетенето го наблюдавах директно от илюминатора на мястото ми
- свалиха ни от самолета, отново в транзитна зона, като ни дадоха нов гейт и минахме цялата процедура отначало
- служителите на ТАР в Лисабон обясниха на пътниците, които имаха връзки, че те от Лисабон не могат да направят нищо за техните полети, но в Женева ще има представители към които могат да се обърнат, и които ще се погрижат за тях
- кетърингът на ТАР за сутрешна закуска включваше кисело мляко, сандвич с жълто сирене и колбас, кроасан с мармалад за мазане, кафе, сок, вода и др. напитки; сервира се в малки таблички опаковани за всеки пасажер
Втори полет - Женева - Лисабон с easyJet
- тук искам да вметна една скоба, че малко по-рано, вече бях пробвал easyJet на връщане от Ница към Лисабон, за което ще разкажа някой ден в друг трип-рипорт и впечатленията от АК ми бяха добри
- на този втори полет с тях, добрите ми впечатления се затвърдиха
- наистина харесах easyJet, работеха стегнато, с усмивка, много ентусиазирано както наземните екипи, така и кабинния състав - просто бяха радост за очите ми, и затова от този втори полет с тях си позволих да си купя един макет оранжеви самолети А319 и А320 пластмасови за сглабяне с ливерията на easyJet, т.к. ги харесах
- приятното с техните полети е, че когато имаш тяхно платено място, ползваш speedy boarding, и минаваш в "бизнес" класата на авиокомпанията, т.е. с предимство се качваш на самолета
- екипажите са много разговорливи и обръщат внимание на пасажерите, което е приятно докато летиш с тях
- за съжаление, и в полета от Ница до Лисабон и от Женева до Лисабон, вече бяха с поизчерпан асортимент на храните, които предлагаха (може би заради вечерните часове на полетите) и имаше само 2-3 вида сандвичи, които обаче си заслужавата всеки евроцент - вкусни, големи, ароматни и приятни; и на двата полета капучиното, което предлагаха беше в огромни чаши с невероятен вкус, подаръкът беше един туикс, ако си поръчаш сандвич с капучино - и всичко това струваше 7 Е кетъринг
- изключително съм доволен от двата полета на easyJet и бих ги избирал и занапред при възможност
- снимки от полетите с easyJet нямам, т.к. бяха вечерни, а и след 21 часа просто не ми се снимаше вече, предпочитах да се радвам на полета и настроението, което създаваха на борда
И двата полета бяха в Женева на ръкав, докато в Лисабон бяха на стоянка с автобуси.
Относно летището в Лисабон съм разказвал доста.
Летището в Женева - Genève Aéroport, Cointrin Airport, GVA е приятно градско летище, на което цените изобщо не бяха високи, а съвсем нормални. Едно голямо предимство е, че е съвсем близо до Женева. На изхода на пристигащи, има специални машини за билети за различните точки в Швейцария. До Женева можете да си вземете безплатен билет за пътуване от машината с влак, който тръгва от летището и стига до централната гара в Женева за 6 минути. Няма нужда да го валидирате никъде. Просто си го взимате от автомата. Много хора не обръщат внимание на този автомат до входа на пристигащи и го отминават, а това билетче върши чудеса в следващия един час, в който трябва да стигнеш до някъде. На връщане към летището, билетите се продават на гарата също от автомати, и не бяха на някаква висока цена, не помня точно колко.WiFi е безплатен.
Нито на влизане в Швейцария, нито на излизане от Швейцария към Португалия не сме минавали паспортни контроли. Секюритито става доста бързо. Т.к. имах метал в маратонките, по навик отидох и ги събух, и секюритито изпаднаха в удивление, че съм го направил без да съм пищял и ми благодариха поне 3 пъти за доброто отношение към тяхната работа.
А сега малко фотоси.
1. Над Лисабон на път към Женева - прелетяхме над квартал Мушкъвидъ (Moscavide) зона Ешпу (Ехро), паркът на Нациите (Парк дъш Нъсойш - Parque das Nações), най-дългият мост в Европа - цели 17 км - Вашку дъ Гамъ (Vasco da Gama) и над река Тежу (o rio Tejo)

2. На борда на ТАР Portugal

3. Време е за закуска на борда